fbpx

Blog

Ik heb last van vet haar, wat nu?

We kennen het allemaal wel – het lastige moment waarop ons haar vet wordt. Bij sommige mensen gebeurt dit iets sneller dan bij andere mensen, en het is belangrijk om te weten dat dit volkomen normaal is. Desondanks is het uiteraard wel wat vervelend. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, hoe je vet haar voorkomt én wat je eraan kan doen als het zover is.

Wat is de oorzaak van vet haar? Waarom wordt mijn haar snel vet?

Haar bevindt zich over heel ons lichaam, en daarmee gaan kleine openingen in onze huid gepaard.

  • In deze openingen zitten vetklieren, ook wel talgklieren genoemd.
  • Deze klieren produceren talg om de huid gezond te houden en om de huid te beschermen tegen infecties en bacteriën.
  • Het is een natuurlijk proces dat gebeurt om je lichaam gezond te houden.

Echter, soms beginnen deze talgklieren meer talg te produceren dan ze gewoonlijk doen. Op zo’n momenten wordt je hoofdhuid vettig, wat ervoor zorgt dat je haar vet wordt – of sneller vet wordt.

Het feit dat je hoofdhuid meer talg produceert dan anders, kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn, resulteren door een stressvolle periode die je ervaart, je menstruatie (in het geval van vrouwen), gewichtstoename in je puberteit, zwangerschap, menopauze, hogere temperatuur en het consumeren van te veel vet eten. In de puberteit, tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze is er weinig aan te veranderen, aangezien hormonen de boosdoener zijn van je probleem.

Je kan vettig haar wat proberen verminderen, maar zeker niet volledig tegengaan. Voor sommige mensen is er wel degelijk een oplossing! Vaak is het gewoon kwestie van je haar er minder vet uit te laten zien. Wat er schuilt achter de oorzaak van vet haar, zijn dus verschillende factoren.

Vet haar voorkomen

Zoals hieronder meegegeven in de tips, raak je best je haar niet te vaak aan, was je je haar beter met een koudere temperatuur, gebruik je beter aangepaste shampoos, maar ook kan je vettig haar voorkomen door regelmatig je kussensloop te verschonen en je haar ook ‘s nachts vast te dragen, bijvoorbeeld. Ook dit gaat vet haar tegen.

Vet haar behandelen: wat te doen met vet haar?

Vet haar kan je het best wassen met aangepaste shampoo en conditioner. Er zijn namelijk bepaalde shampoos en conditioners die meer vet van je hoofdhuid halen dan andere.

Tips tegen vettig haar zonder wassen, zijn bijvoorbeeld dat je vet haar kan proberen ‘verbergen’ door het in een staart of een dot op te steken. Zo kan je soms de ‘vette’ delen van je haar wat wegsteken. Een andere tip is om droogshampoo te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je haar er iets doffer uitziet en haalt de vette glans uit je haar. Door droogshampoo te gebruiken, kan je de periodes tussen twee haar wasbeurten ook een beetje rekken.

Vet haar tips (11 tips)

Sommige tips zijn iets makkelijker om toe te passen dan andere tips, maar ze zorgen er allemaal voor dat je vettig haar voorkomt, bestrijdt of kan verbergen.

1. Was je haar niet te vaak.

Verminder de frequentie waarmee je je haar wast, best tot twee à drie keer per week. Bij het wassen van je haar, verwijder je namelijk de natuurlijke vetten (zoals bijvoorbeeld talg) van je hoofdhuid. Hierdoor maakt de hoofdhuid extra talg aan en wordt je haar weer vet.

2. Neem koudere douches.

Hoge temperaturen zorgen ervoor dat je hoofdhuid meer talg zal produceren (dit is ook de oorzaak vet haar te hebben in de zomerperiode).

3. Spoel shampoos en conditioners goed uit.

Je haar wordt er niet per se vettig door, maar het ziet er wel zo uit.

4. Breng je conditioner enkel aan op je haarlengtes en je haarpunten.

Deze delen hebben de meeste verzorging nodig – en op deze manier moet je je hoofdhuid niet masseren, waardoor de bloedsomloop niet gestimuleerd wordt en extra talgproductie tegengegaan wordt. Daarbovenop vermijd je dat er residu van shampoo en conditioner achterblijft op je hoofdhuid.

5. Gebruik zeker ook de juiste shampoo en de juiste conditioner.

Je gebruikt het beste een milde shampoo en conditioner. Ook zijn er shampoos die meer vet weghalen en conditioners met minder siliconen.

6. Haal je handen best niet te vaak door je haren.

Vaker met je handen door je haar gaat veroorzaakt vetter haar. Vermijden dus!

7. Borstel je haar niet te vaak.

Je stimuleert de bloedcirculatie in je hoofdhuid door het te vaak te borstelen, waardoor de talgproductie verhoogt en je haar er vettiger zal uitzien.

8. Verschoon je kussensloop regelmatig.

Op je kussensloop zit al gauw een rele residu aan opgebouwde talg die je hoofdhuid heeft geproduceerd, waardoor je haar sneller vet wordt als je erop slaapt.

9. Gebruik niet te vaak een stijltang.

Door de hitte en door te vaak door je haar te gaan om het te stylen, zorg je ervoor dat de talgproductie weer hoger ligt en je haar sneller vet wordt.

10. Gebruik niet té veel producten.

Door te veel producten te gebruiken, maak je je haar ook snel vettiger.

11. Let op je voeding.

Probeer vet voedsel, zoals gefrituurd eten bijvoorbeeld, te vermijden. Hoe meer junk food je eet, hoe meer dit zich ook zal uiten in het vetgehalte van je haar.

Vaakgestelde vragen over vet haar

“Is het gezond om je haar vettig te laten?”

Door je haar vaak te wassen, went je huid als het ware aan de shampoo. Je huid wordt ‘verslaafd’ en de hoeveelheid talg die geproduceerd wordt, verandert. Je zou zes weken lang heel vettig haar moeten hebben vooraleer je huid eraan kan wennen en het geen overtollig vet meer zal produceren. Glover voerde in 2007 een onderzoek uit met 523 mensen om hun haar gedurende zes weken niet te wassen, en 86% van de deelnemers waren heel tevreden met het resultaat na zes weken.

“Mijn haar is vettig na 1 dag, is dat normaal?”

Het is mogelijk dat je haar al vettig wordt na slechts één dag. Zoals hierboven gezegd, kan dit het geval zijn door je puberteit (en dus je hormonen), zwangerschap, stress of gewoonweg je genen. Dit is echter niets om je voor te schamen. Je kan makkelijk de bovenstaande tips proberen om dit tegen te gaan.

Welke shampoo tegen vet haar is goed?

Mauro’s Volume Shampoo/ Deep cleen shampoo Schwarzkopf reinigt het haar op een mildere manier, maar reinigt de hoofdhuid wel heel intensief. Daardoor wordt je hoofdhuid verfrist en wordt vettig haar voorkomen. Vraag advies aan onze kappers in Leuven, Kessel-lo of Lubbeek!

Reserveer nu je me-time in één van onze salons!

Kom je voor het eerst? Ontdek dan onze kennismakingsbon!

Tot binnenkort!

Deze artikels interesseren je misschien ook:

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *